دوزینگ پمپ یا «مترینگ پمپ ها » قادرند مقدار دقیقی(دوز مشخص) از یک سیال راا پمپاژ(تزریق)نمایند. لذا به آنها «پمپ های تزریق » نیز گفته می شود.
لازم به ذکر است که دبی این دوزینگ پمپ قابل تنظیم بوده و با توجه به فشار خط ، عمل تزریقق را انجام می دهند. محرک این پمپ ها به صورت برقی(الکتروموتور)، سلونوئیدی(الکترومغناطیسی) ، هیدرولیکی و یا پنوماتیکی می باشد.
این نکته حائز اهمیت می باشد که در پمپ های سانتریفوژ با تغییر فشار، دبی نیز دچارر تغییرات میشود، لذا جهت استفاده به عنوان دوزینگ پمپ مناسب نمی باشند.
دوزینگ پمپ در انواع پیستونی، دیافراگمی، پیستونی دیافراگمی با متریال های مختلفف نظیر(PP,PVC, PVDF,PE,S.S316) مناسب جهت انواع اسیدها، بازها و مواد شیمیایی، مواد ویسکوز و اسلاریها تولید می گردند.
به طور کلی اکثر دوزینگ پمپ های مورد استفاده در صنعت دارای دبی های پائینی می باشند. هرچند در موارد خاص سازندگان بنا بر سفارش دوزینگگ پمپ با دبی بالا نیز تولید می کنند.
به طور معمول دبی این پمپ ها بین 1Lit/min تا 10000Lit/min و فشار کاری بین 10bar تا 2000bar متغیر می باشد. (البته در دبی های بالاتر به صورتت سفارشی قابل ساخت بوده و
همچنین امكان خرید خارجی توسط این شرکت مقدور می باشد.)
دبی این پمپ ها به طور دستی و یا اتوماتیک بین صفر تا حداکثر مقدار خود قابل تنظیم میباشند. البته دقت عمل آنها با توجه به دقتهای ساخت شركتت سازنده ، متفاوت می باشد.
به عنوان مثال اگر سازنده دقت دستگاه را 1درصد اعلام کرده باشد بدین معناست که در هر نقطه بین دبی 1 تا 100 درصد ، دقت دوزینگ پمپ مربوطهه یكسان می باشد.
1- شیرهای اطمینان : Safety Relief Valves
اکثر دوزینگ پمپ ها جهت حفاظت دارای شیر اطمینان می باشند که در هنگام افزایش بیش از حد مجاز در فشار خروجی عمل می کنند .
2- دمپرهای پالس جریان : Pulsation Dampers
پمپ های دوزینگ از نوع پمپ های جا به جایی مثبت بوده و در نتیجه خروجی آنها به صورت پالس می باشد. توسط این تعدیل کننده ها (دمپرها) جریانن خروجی به حالت ثابت و خطی نزدیک ترمیشود .
3- شیرهای : Back Pressure
در مواردی که اختلاف فشار Suction و Discharge کمتر از 5/ 1 بار باشد ، استفاده می شود. این نوع شیر باعث می گردد که سیال به خاطر فشار کم خطط رانش، جریان نیابد .
4- صافی : Strainer
در ابتدای ورودی پمپ نصب می شود و از ورود ذرات و آلودگی ها به پمپ جلوگیری می كند.
در تولیدات نوشیدنی ها، تزریق انواع آنزیم، تزریق اسیدها جهت تنظیم PH، تزریق مواد ضد کف(Anti-Foaming) جهت پر کردن بطریها، تزریق شربتت Syrups، تزریق کنستانتره های میوه جات و …
جهت تزریق دوز مشخص از سیال در پروسه های مختلف و به طور کلی جهت تزریق انواع مواد شیمیایی، حلال ها و … و همچنین در صنایع نساجی،، تهویه و تبرید، صنایع الکترونیک، ورق های گالوانیزه و استخرها کاربرد دارد.